Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα (BCC) – Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα (SCC)

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα κακοήθες νεόπλασμα που αναπτύσσεται από τα κύτταρα της επιδερμίδας. Οφείλεται κυρίως στην υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία – με πιο επικίνδυνη την UVB – υπάρχει όμως και κληρονομική προδιάθεση.
Παρά το γεγονός ότι στο 80% των περιπτώσεων εμφανίζεται στο πρόσωπο, τα χέρια και τον λαιμό, είναι δυνατόν να εμφανιστεί και σε μη εκτεθειμένες περιοχές, όπως είναι οι παλάμες, τα πέλματα και το περίνεο.
Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης σε άτομα ηλικίας 40-60 ετών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και σε άτομα νεαρότερων ηλικιών.
Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση του είναι ο τύπος του δέρματος και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, φακίδες, σπίλους , οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του δέρματος και άτομα που εκτίθενται συχνά στον ήλιο ή έχουν λάβει θεραπευτική αγωγή με ακτινοβολία.
Ο πιο διαδεδομένος τύπος δερματικού καρκίνου είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) . Πρόκειται για νεόπλασμα που προέρχεται από τα κύτταρα της βασικής στοιβάδας της επιδερμίδας και αποτελεί τη λιγότερο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος . Αν και αναπτύσσεται αργά και πολύ σπάνια δίνει μεταστάσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα διότι εάν η αφαίρεση του καθυστερήσει, καταστρέφει τους ιστούς σε μεγάλο βάθος, φτάνοντας συχνά μέχρι και τα οστά. Σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση αυτού του τύπου καρκίνου είναι η χρόνια και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
Υπάρχουν διάφορες μορφές βασικοκυτταρικού καρκινώματος, όπως:
• το οζώδες (ροδαλό οζίδιο)
• το ελκωτικό (σαν πληγή που δεν κλείνει)
• το μελαγχρωματικό (μοιάζει με σκουρόχρωμη ελιά)
• το τύπου εντοπισμένης σκληροδερμίας (μοιάζει με λευκή ουλή)
Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) του δέρματος είναι ένας κακοήθης όγκος που προέρχεται από τα κερατινοκύτταρα της επιδερμίδας ή των εξαρτημάτων του δέρματος. Σε αντίθεση με το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC), ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μεταστάσεων, που ωστόσο οδηγεί σε θάνατο μόνο ένα μικρό ποσοστό των ασθενών. Εμφανίζεται σαν ένα ερυθρό σκληρό οζίδιο ή εξέλκωση, ή σαν μια λεπιδώδης βλάβη που μπορεί να αιμορραγεί ή να σκεπάζεται από εφελκίδα. Αυτός ό τύπος καρκίνου το δέρματος δίνει μεταστάσεις στους επιχώριους (τοπικούς) λεμφαδένες και, πιο σπάνια, σε παραμελημένες περιπτώσεις, σε απομακρυσμένα όργανα.
Η θεραπεία καρκίνου του δέρματος μπορεί να γίνει με:
• Κρυοθεραπεία – θεραπεία μικρών οζωδών βασικοκυττατικών καρκινωμάτων
• Τοπική θεραπεία με αντινεοπλασματικούς παράγοντες – θεραπεία μικρών βλαβών
• Χειρουργική αφαίρεση & Βιοψία – θεραπεία μεγάλων ογκιδίων ή καρκινωμάτων
• Τοποθέτηση δερματικού μοσχεύματος μετά από Χειρουργική αφαίρεση