Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα (BCC) – Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα (SCC)
Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα κακοήθες νεόπλασμα που αναπτύσσεται από τα κύτταρα της επιδερμίδας. Οφείλεται κυρίως στην υπερβολική έκθεση...
Η κοινή ακμή είναι μία χρόνια, φλεγμονώδης νόσος του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου και εμφανίζεται στις περιοχές του σώματος που είναι πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες, όπως το πρόσωπο και το άνω τμήμα του κορμού.
Προσβάλει το 80% των εφήβων, ενώ μπορεί να επιμείνει ή ακόμα και να πρωτοεμφανιστεί και σε ενηλίκους έως 40 ετών.
Αιτιοπαθογένεια
Η τριχοσμηγματογόνος μονάδα είναι το όργανο – στόχος στην ακμή, γεγονός που εξηγεί την κατανομή της σε περιοχές όπως το πρόσωπο, το στήθος και τη ράχη, οι οποίες είναι πλούσιες σε τριχοσμηγματογόνους αδένες.
Η παθογένεση της ακμής είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει ορμονικούς, φλεγμονώδεις και ανοσολογικούς μηχανισμούς.
Οι κύριοι παθοφυσιολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της ακμής είναι:
1. Υπερπλασία σμηγματογόνων αδένων με σμηγματόρροια
2. Υπερκερατινοποίηση του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου
3. Αποικισμός του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου από P. acnes
4. Φλεγμονή
Τύποι Ακμής
Ανάλογα με τον τύπο και τη βαρύτητά της, διακρίνεται σε:
➢ Νεογνική (κατά τον πρώτο μήνα της ζωής)
➢ Βρεφική (συνήθως στην ηλικία μεταξύ 1 και 16 μηνών)
➢ Μέσης παιδικής ηλικίας (αφορά παιδιά ηλικίας 1 έως 7 ετών)
➢ Προεφηβική (πριν την έναρξη της εφηβείας)
➢ Επίμονη (μπορεί να επιμένει)
➢ Όψιμη (πρωτοεμφανίζεται στην ενήλικη ζωή)
➢ Φαγεσωρική
➢ Βλατιδοφλυκταινώδης
➢ Οζιδιακή (οζιδιοκυστική)
Γνωρίζοντας το βαθμό της ακμής είναι ένα σημαντικό βήμα στη θεραπεία της ακμής. Ο κάθε βαθμός ή τύπος απαιτεί διαφορετικές μεθόδους θεραπείας. Η κατανόηση της ποιότητας της ακμής θα βοηθήσει στην σωστή επιλογή της πιο αποτελεσματικής θεραπείας.
Τύπος ή Βαθμός 1 Η πιο ήπια μορφή ακμής. Μπορεί να υπάρχουν λίγα σπυράκια που εμφανίζονται πολύ σπάνια. Φαγέσωρες (μαύρα και λευκά στίγματα) υπάρχουν μερικές φορές σε μεγάλους αριθμούς, αλλά δεν υπάρχει φλεγμονή. Αυτός ο τύπος ακμής παρατηρείται συχνά στην αρχή της εφηβείας, ειδικά στη μύτη ή / και στο μέτωπο.
Στους ενήλικες, η ακμή βαθμού 1, εμφανίζεται με μαύρα στίγματα στη μύτη και το μέτωπο. Τα λευκά στίγματα συνήθως εμφανίζονται στην περιοχή των ματιών και το πηγούνι.
Αυτό το είδος της ακμής μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς χρησιμοποιώντας κάποιο τοπικό προϊόν. Η ακμή πρέπει να αντιμετωπίζεται σε αυτό το στάδιο ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη της.
Τύπος ή Βαθμός 2 Θεωρείται μέτρια ακμή. Υπάρχουν φαγέσωρες σε μεγαλύτερους αριθμούς. Συχνή εμφάνιση βλατίδων και φλυκταινών σε αυτό το στάδιο και γενικότερα υπάρχει έξαρση της ακμής. Μια ελαφρά φλεγμονή του δέρματος είναι πλέον εμφανής.
Στην εφηβεία, μπορείτε να δείτε την πρόοδο της ακμής στη μύτη και στο μέτωπο και σε άλλες περιοχές του προσώπου. Η ακμή μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει το στήθος και τους ώμους, με περιστασιακή έξαρση στην πλάτη, ειδικά στους άρρενες. Ενήλικες γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερη έξαρση στα μάγουλα, το πηγούνι και την περιοχή της κάτω γνάθου , ειδικά λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσης.
Η ακμή βαθμού 2 μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας ειδικά τοπικά προϊόντα. Εκτός από προϊόντα με σαλικυλικό οξύ, μια λοσιόν με υπεροξείδιο του βενζολίου πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά για να βοηθήσει να εξαλειφθούν τα βακτήρια που προκαλούν φλεγμονή. Ωστόσο, αν μετά από αρκετές εβδομάδες θεραπείας ακμής στο σπίτι δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε ξανά τον δερματολόγο. Αυτού του τύπου ακμή μπορεί να εξελιχθεί σε βαθμού 3 ειδικά εάν ασκείται δακτυλική πίεση στη πάσχουσα περιοχή.
Τύπος ή Βαθμός 3 Αυτό το είδος της ακμής θεωρείται σοβαρή. Η κύρια διαφορά μεταξύ βαθμού 2 και 3 ακμής είναι το μέγεθος της υπάρχουσας φλεγμονής. Το δέρμα είναι τώρα εμφανώς κόκκινο και με φλεγμονή. Βλατίδες και φλύκταινες έχουν αναπτυχθεί σε μεγαλύτερους αριθμούς ενώ υπάρχει και εμφάνιση οζιδίων.
Ο τύπος 3 συνήθως περιλαμβάνει άλλες περιοχές του σώματος, όπως το λαιμό, το στήθος, τους ώμους ή /και το πάνω μέρος της πλάτης, καθώς και το πρόσωπο. Η πιθανότητα ουλών γίνεται μεγαλύτερη καθώς η λοίμωξη εξαπλώνεται και γίνεται βαθύτερη.
Σε αυτό το στάδιο η θεραπεία πρέπει να γίνεται εντατικά και συνεχώς από δερματολόγο. Αυτή η ακμή αντιμετωπίζεται με τοπικές και συστηματικές θεραπείες κατόπιν ιατρικής συνταγής. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία εξελίσσεται σε βαθμό 4.
Τύπος ή Βαθμός 4 Η πιο σοβαρή μορφή ακμής, συχνά αναφέρεται ως κυστική ακμή. Το δέρμα εμφανίζει πολλές βλατίδες, φλύκταινες, οζίδια και κύστεις. Υπάρχει έντονη φλεγμονή και οι εξάρσεις είναι σοβαρές. Η κυστική ακμή είναι πολύ επώδυνη.
Η ακμή τύπου 4 συνήθως εκτείνεται πέρα από το πρόσωπο και μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την πλάτη, το στήθος, τους ώμους και τα μπράτσα. Η μόλυνση είναι βαθιά και εκτεταμένη. Σχεδόν όλοι οι πάσχοντες της κυστικής ακμής αναπτύσσουν ουλές σε ποικίλο βαθμό.
Αυτός ο τύπος ακμής πρέπει να αντιμετωπίζεται από δερματολόγο. Τείνει να είναι δύσκολο να ελεγχθεί, και σχεδόν πάντα απαιτεί ισχυρή συστηματική θεραπεία εκτός από τοπικές θεραπείες.
Θεραπεία Ακμής
Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της ακμής. Η συστηματική θεραπεία ακμής συνήθως απαιτείται για τη θεραπεία βλαβών ακμής όπως κύστεις και οζίδια. Ο δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:
• Αντιβιοτικά, βοηθούν να εξαλειφθούν τα βακτήρια και στη μείωση της φλεγμονής.
• Αντισυλληπτικά χάπια και άλλα φάρμακα που επηρεάζουν τις ορμόνες, μπορεί να βοηθήσουν γυναίκες με ορμόνο – επιδεινούμενη ακμή.
• Από του στόματος ρετινοειδή, που αντιμετωπίζουν και τους 4 παράγοντες που προκαλούν την ακμή.
Διαδικασίες που θεραπεύουν την ακμή
Ο δερματολόγος σας μπορεί να θεραπεύσει την ακμή με μια διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο ιατρείο. Αυτές οι θεραπείες περιλαμβάνουν:
• Χημικά peeling: Δεν μπορείτε να αγοράσετε τα χημικά πίλινγκ που χρησιμοποιούν οι δερματολόγοι. Οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν χημικά πίλινγκ για τη θεραπεία δύο τύπων βλαβών ακμής – φαγέσωρες και βλατίδες.
• Fractional CO2 Laser: Αποτελεσματική μέθοδος βελτίωσης της υφής του δέρματος και των υπολειμματικών ουλών με χρήση επεμβατικών laser τελευταίας τεχνολογίας (laser dermabration). Η επέμβαση γίνεται συνήθως υπό τοπική αναισθησία. Μετά την θεραπεία της ακμής και για χρονικό διάστημα μερικών ημερών, 3 έως 7, υπάρχει ερύθημα (κοκκίνισμα) στη περιοχή που έχει γίνει θεραπεία. Μετά τη θεραπεία της ακμής, η έκθεση στο ήλιο πρέπει να αποφεύγεται.
• Dermapen: Η προηγμένη τεχνολογία micro-needling προωθεί την επούλωση χωρίς σχηματισμό ουλών και την εναπόθεση φυσικού πλέγματος κολλαγόνου με διαδικασία παρόμοια της θεραπείας με fractional laser, αλλά χωρίς τις παρενέργειες και τον μακρύ χρόνο αποκατάστασης. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για την ανάπλαση του δέρματος και για τη βελτίωση των ουλών της ακμής.
Ακμή και Διατροφή
Είναι γνωστή η αντίληψη που έχει περάσει στους ασθενείς με ακμή, πως υπάρχουν ορισμένες τροφές που επιδεινώνουν την ακμή τους. Πρόσφατα σχετίστηκε η διατροφή υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και η αυξημένη κατανάλωση γάλατος κατά την ενήλικο ζωή με την ακμή. Ο ρόλος της διατροφής στην ακμή δεν έχει διαλευκανθεί ακόμη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδειχτεί ούτε όμως και να απορριφθεί.