Βρεφική Ακμή

H βρεφική ακμή είναι κοινό ακίνδυνο δερματικό εξάνθημα που επηρεάζει υγιή νεογέννητα μωρά. Είναι πολύ συχνή. Μεταξύ περίπου 3 έως και 7 στα 10 μωρά την αναπτύσσουν. Φαίνεται να είναι πιο κοινή σε βρέφη που γεννήθηκαν τελειόμηνα (μεταξύ 37 και 40 εβδομάδων κύησης) σε σύγκριση με τα πρόωρα μωρά. Παρουσιάζεται σε μωρά ηλικίας μεταξύ 3 και 14 ημερών. Το εξάνθημα μπορεί να συμβεί κατά τις πρώτες 48 ώρες της ζωής τους, αλλά 9 στις 10 περιπτώσεις σε μωρά άνω των 2 ημερών. Φαίνεται να είναι πιο κοινή σε άρρενα βρέφη. Είναι πιο συχνή στα μωρά που είναι βαρύτερα κατά τη γέννηση και σε μωρά που τρέφονται με γάλα σε σκόνη ή με μικτή διατροφή.
Αιτία
Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη. Δεν οφείλεται σε μικροβιακή λοίμωξη, παρόλο που φλύκταινες με πύον είναι συχνά παρούσες. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες, μία από αυτές είναι ότι πρόκειται για κανονική ή φλεγμονώδης απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε βρέφη. Δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αλλεργική αντίδραση. Επίσης, δεν σχετίζεται με το αν το μωρό θηλάζει ή όχι.

Κλινική Εικόνα
Η βρεφική ακμή παρουσιάζεται με κόκκινες κηλίδες, που επηρεάζουν κυρίως το πρόσωπο και το σώμα (κορμό). Μπορεί να εμφανιστεί στα χέρια και τα πόδια, αλλά είναι σπάνια στις παλάμες ή τα πέλματα.
Οι βλατίδες είναι κοινές. Μερικές φορές εμφανίζονται φλύκταινες γεμάτες πύον ή υγρό. Μπορεί να υπάρχουν πολλές ή λίγες κηλίδες που ποικίλουν σε μέγεθος. Το εξάνθημα μπορεί να είναι προσωρινό και άλλοτε μεμονωμένες κηλίδες μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες.
Το μωρό είναι σε καλή κατάσταση και το εξάνθημα δεν φαίνεται να του προκαλεί καμία ενόχληση.

Διάρκεια
Τυπικά, το εξάνθημα διαρκεί μόνο λίγες ημέρες. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, έχει φύγει εντελώς μέσα σε δύο εβδομάδες. Πολύ σπάνια το εξάνθημα μπορεί να επιστρέψει (υποτροπιάσει). Αυτό μπορεί να συμβεί έως την ηλικία των 6 εβδομάδων. Συνήθως οι υποτροπές είναι ήπιες. Σε επίμονες και βαρύτερες περιπτώσεις επισκεφτείτε το δερματολόγο για κλινική αξιολόγηση και εξειδικευμένη αγωγή.

Θεραπεία
• Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη βρεφική ακμή. Το εξάνθημα σταθεροποιείται εντελώς χωρίς καμία θεραπεία.
• Αποφύγετε το υπερβολικό πλύσιμο του μωρού, τα μωρά έχουν ευαίσθητο δέρμα που αφυδατώνεται εύκολα.
• Αντισταθείτε στον πειρασμό να πειράξετε οποιαδήποτε κηλίδα με πύον γιατί τότε είναι πιο πιθανό να συμβεί μια δερματική λοίμωξη.
• Κρέμες και λοσιόν δεν απαιτούνται για το εξάνθημα.
• Εξασφαλίστε ότι τα προϊόντα περιποίησης του μωρού σας είναι χωρίς άρωμα και έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε βρέφη.