Ευθρυπτότητα – Ευθραυστότητα Ονύχων
Πολλές ιατρικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν το σχήμα ή την υφή των νυχιών των χεριών. Η ευθραυστότητα των νυχιών, νύχια...
Η γυροειδής αλωπεκία είναι ένας τύπος τριχόπτωσης που εμφανίζεται όταν το τοπικό ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος επιτίθεται λανθασμένα κατά των τριχοθυλακίων, από τα οποία ξεκινά η ανάπτυξη των τριχών. Η βλάβη στο θυλάκιο δεν είναι συνήθως μόνιμη. Η γυροειδής αλωπεκία είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας κάτω των 20, αλλά παιδιά και ενήλικες κάθε ηλικίας μπορούν να επηρεαστούν. Οι γυναίκες και οι άνδρες προσβάλλονται εξίσου το ίδιο.
Κλινική Εικόνα
Εάν έχετε γυροειδή αλωπεκία, μπορεί να παρουσιάσετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
• Τμηματική απώλεια μαλλιών: Το πρόβλημα συχνά αρχίζει με ένα ή περισσότερα, στρογγυλά, λεία, γυμνά “μπαλώματα” σε μέγεθος κέρματος. Αρχικά θα παρατηρήσετε τούφες μαλλιών στο μαξιλάρι σας ή στο ντους. Η τριχόπτωση εμφανίζεται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής. Αλλά μπορεί να περιλαμβάνει τα φρύδια, τις βλεφαρίδες, τα γένια – κάθε περιοχή που φέρει τριχοφυΐα. Τα κενά ποικίλλουν σε μέγεθος.
• Τρίχες που θυμίζουν “Θαυμαστικό“: Συχνά, λίγες κοντές τρίχες υπάρχουν μέσα ή στις άκρες των γυμνών σημείων. Αυτές οι τρίχες στενεύουν στο κάτω μέρος, όπως ένα θαυμαστικό.
• Εκτεταμένη απώλεια μαλλιών: Με τον καιρό, μερικοί ασθενείς γίνονται φαλακροί. Κάποιοι χάνουν όλες τις τρίχες του σώματός τους, εντελώς. Αυτό δεν είναι κοινό φαινόμενο. Επίσης ασυνήθιστο είναι ένα σημείο με απώλεια μαλλιών στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής.
• Προβλήματα νυχιών: η γυροειδής αλωπεκία, επίσης, μπορεί να επηρεάσει τα νύχια χεριών και ποδιών. Μπορεί να παρουσιάσουν μικρά εντυπώματα (βοθρία), λευκές κηλίδες ή γραμμές, να είναι τραχιά, να χάσουν την λάμψη τους, ή να γίνουν λεπτά και να σπάνε εύκολα. Σπάνια τα νύχια ενδέχεται να αλλάξουν σχήμα ή να πέσουν.
Μερικές φορές οι αλλαγές των νυχιών είναι το πρώτο ή και μοναδικό σημάδι της γυροειδούς αλωπεκίας.
Θεραπεία
Υπάρχουν ποικίλες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη γυροειδή αλωπεκία. Τα μαλλιά συχνά βγαίνουν εκ νέου από μόνα τους, σε ποσοστό 80% η νόσος αντιστρέφεται μόνη της στη διετία . Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα μαλλιά να βγουν πιο γρήγορα. Ένας δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα για να βοηθήσει τα μαλλιά να αυξηθούν εκ νέου πιο γρήγορα και να ανακόψει την παθολογική ανοσιακή απόκριση του δέρματος :
• Κορτικοστεροειδή: Αυτό το φάρμακο καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να δοθεί ως ένεση, ο δερματολόγος εγχέει το φάρμακο στα σημεία με απώλεια μαλλιών. Ενίοτε, ένας ασθενής παίρνει μια τοπική (που εφαρμόζεται στο δέρμα) μορφή αυτού του φαρμάκου. Μπορεί να είναι μια κρέμα, λοσιόν, ή αλοιφή. Ο ασθενής εφαρμόζει το φάρμακο στα γυμνά σημεία. Λιγότερο συχνά, οι ασθενείς παίρνουν χάπια κορτικοστεροειδών, σε εξαιρετικά εκτεταμένες και αιφνίδιες καταστάσεις .
Για τους ενήλικες με γυροειδή αλωπεκία, οι υποδόριες ενέσεις είναι συχνά η πρώτη θεραπεία που δοκιμάζεται. Οι ασθενείς λαμβάνουν ενέσεις κάθε 3 έως 6 εβδομάδες. Η ανάπτυξη των μαλλιών ξεκινά περίπου 4 εβδομάδες μετά την τελευταία ένεση. Μερικές φορές, χρειάζεται περισσότερος χρόνος.
Τα τοπικά κορτικοστεροειδή είναι λιγότερο αποτελεσματικά από ότι οι ενέσεις. Αυτά είναι συχνά η καλύτερη θεραπεία για τα παιδιά.
Τα κορτικοστεροειδές χάπια μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες για αυτό και οι δερματολόγοι δεν τα συνταγογραφούν συνήθως. Τα χάπια μπορεί να είναι μια επιλογή θεραπείας για ασθενείς με πολλά αποψιλωτικά σημεία.
• Minoxidil- Μινοξιδίλλη: Αποτελεί ένα φάρμακο επανεμφάνισης της τριχοφυίας, η μινοξιδίλη 5%, μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς να αυξήσουν εκ νέου τα μαλλιά τους. Ενδείκνυται για παιδιά και ενήλικες. Εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα στο τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια ή τα γένια. Νέα μαλλιά αρχίζουν να παράγονται σε περίπου 2 μήνες. Οι ασθενείς συνήθως χρησιμοποιούν αυτό το φάρμακο μαζί με άλλη θεραπεία.
• Ανθραλίνη: Αυτό το φάρμακο μεταβάλλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού του δέρματος. Ο ασθενής εφαρμόζει μία ουσία σαν πίσσα στο δέρμα και το αφήνει για 20 έως 60 λεπτά. Η θεραπεία είναι σύντομης επαφής. Μετά από 20 έως 60 λεπτά, η ανθραλίνη ξεπλένεται για να αποφευχθεί ο ερεθισμός του δέρματος.
• Φωτοδυναμική θεραπεία: Βασίζεται στη λογική της ενεργοποίησης ανοσιακής απόκρισης Τh1 μέσω εφαρμογής φωτοευαισθητοποιητικής κρέμας και μετά από χρονικό διάστημα 2 ωρών έκθεση της περιοχής σε φως συγκεκριμένου μήκους κύματος.
• Τοπική ανοσοτροποποιητική αγωγή, με χρήση ανταγωνιστών καλσινευρίνης
• Τοπική ανοσοδιεγερτική αγωγή με χημικές ερεθιστικές ουσίες, όπως DNCP. Συνήθως χρησιμοποιείται σε εκτεταμένες κλινικές μορφές, λόγω των συχνών επισκέψεων και του ερεθισμού και ευαισθητοποίησης που προκαλεί.