Είσφρυση Όνυχος

Η είσφρυση όνυχος του ποδιού, επίσης γνωστή ως ονυχοκρύπτωση, είναι μια επώδυνη κατάσταση των δαχτύλων. Παρουσιάζεται όταν μια απότομη γωνία του νυχιού του ποδιού σκάβει μέσα στο δέρμα στο τέλος ή στην πλευρά του δαχτύλου. Το πρώτο στάδιο είναι όταν το νύχι γυρίζει μέσα στο δέρμα και δημιουργείται πόνος και φλεγμονή. Αργότερα, στη περιοχή της φλεγμονής μπορεί να αναπτυχθεί επιπλέον ιστός ή να αποστραγγίζει κιτρινωπό υγρό.
• Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί σε μόλυνση ή ακόμα και να δημιουργηθεί απόστημα το οποίο απαιτεί χειρουργική θεραπεία. Η οστεομυελίτιδα είναι μια σπάνια επιπλοκή ενός μολυσμένου δάχτυλου του ποδιού, στην οποία το ίδιο το οστό μολύνεται.
• Η είσφρυση όνυχος είναι κοινή σε ενήλικες και εφήβους, αλλά όχι συχνές σε παιδιά και βρέφη. Είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
• Οποιοδήποτε από τα νύχια των ποδιών μπορεί να γυρίσει προς το δέρμα, αλλά συνήθως, συμβαίνει στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

Αιτίες
• Στενά παπούτσια ή ψηλά τακούνια προκαλούν τα δάχτυλα των ποδιών να συμπιέζονται και πιέζουν τα νύχια να αναπτύσσονται ανώμαλα.
• Το λάθος κόψιμο των νυχιών των ποδιών μπορεί να προκαλέσει τις γωνίες του νυχιού να σκάψουν μέσα στο δέρμα. Τα νύχια πρέπει να κόβονται ίσια, όχι στρογγυλεμένα.
• Διαταραχές όπως μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών μπορούν να προκαλέσουν ένα παχύτερο ή διευρυμένο νύχι του ποδιού να αναπτυχθεί.
• Μια οξεία βλάβη κοντά στο νύχι ή κάτι που προκαλεί τα νύχια να καταστρέφονται επανειλημμένα (όπως το να παίζει κάποιος ποδόσφαιρο) μπορεί επίσης να προκαλέσει είσφρυση όνυχος.
• Εάν ένα μέλος της οικογένειάς έχει είσφρυση όνυχος του ποδιού, τότε είναι πιο πιθανό να την αναπτύξουν και άλλα μέλη της οικογένειας. Τα νύχια μερικών ανθρώπων είναι συνήθως πιο στρογγυλεμένα από άλλων ή το υποκείμενο οστό μπορεί να είναι πιο ανασηκωμένο, το οποίο αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης είσφρυσης όνυχος.

Θεραπεία
Αν δεν βρεθεί οξεία λοίμωξη, τότε το νύχι θα ανυψωθεί και θα ακολουθηθεί συντηρητική θεραπεία. Αυτή αποτελείται από ζεστό ποδόλουτρο, κατάλληλα παπούτσια και συχνό καθαρισμό των νυχιών.
Μερικές φορές, ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει νάρθηκα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ναρθήκων οι οποίοι προστατεύουν το δέρμα από την απότομη γωνία των νυχιών.
Περιστασιακά, ένας γιατρός μπορεί να προσπαθήσει να λιμάρει ή να κόψει κατά μήκος το νύχι, προκειμένου να αλλάξει το σχήμα του νυχιού καθώς μεγαλώνει. Ένα κομμάτι από σκληρό πλαστικό μπορεί επίσης να κολληθεί στο νύχι να το βοηθήσει να αναπτυχθεί επίπεδα και ίσια.
Εάν οποιοσδήποτε επιπλέον ιστός έχει αναπτυχθεί γύρω από τη φλεγμονή, ο γιατρός μπορεί να επιλέξει να τον αφαιρέσει για να βοηθήσει να επουλωθεί γρηγορότερα.

Χειρουργική επέμβαση
Εάν υπάρχει λοίμωξη, θα χρειαστεί να αφαιρεθεί χειρουργικά μέρος του νυχιού ή ολόκληρο το νύχι και να γίνει παροχέτευση του αποστήματος. Η έκταση της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της λοίμωξης, οποιαδήποτε άλλα ιατρικά προβλήματα και αν πρόκειται για επαναλαμβανόμενο πρόβλημα.
Ο γιατρός θα αφαιρέσει ένα τμήμα του νυχιού, έτσι ώστε το δέρμα ή η μόλυνση να μπορεί να θεραπευτεί χωρίς τη πίεση του νυχιού.
Ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει να καταστρέψει μερικά από τα κύτταρα που κάνουν το νύχι να αναπτύσσεται με την εφαρμογή ενός χημικού (φαινόλη ή υδροξείδιο του νατρίου) στο δέρμα κάτω από το νύχι. Ορισμένες εναλλακτικές μέθοδοι για την εκτομή των κυττάρων περιλαμβάνουν χειρουργική απόξεση, λέιζερ, ηλεκτροκαυτηρίαση ή κρυοθεραπεία. Αυτό γίνεται έτσι ώστε η άκρη του νυχιού, που προκάλεσε το πρόβλημα, να μην επαναδημιουργηθεί, κάτι που είναι πιθανό με σοβαρές ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.