Κονδυλώματα

Ο ιός HPV που προκαλεί κονδυλώματα είναι από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο HPV είναι τόσο κοινός που σχεδόν όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες και γυναίκες προσβάλλονται κάποια στιγμή στη ζωή τους. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι του HPV.
Ορισμένοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών κονδυλωμάτων και καρκίνων. Τα κονδυλώματα είναι εξογκώματα στο δέρμα της περιοχής των γεννητικών οργάνων και γύρω από τον πρωκτό. Προκαλούνται από ορισμένους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).
Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι του ιού HPV και περίπου 40 μεταδίδονται σεξουαλικά. Ορισμένοι τύποι του HPV παράγουν μυρμηγκιές στα διάφορα μέρη του σώματος, όπως πελματιαίες στα πόδια και κοινές μυρμηγκιές των χεριών. Κάποιοι τύποι HPV μπορεί να οδηγήσουν σε ορισμένες μορφές καρκίνου – αυτοί ονομάζονται υψηλού κινδύνου τύποι του HPV. Λίγοι μόνο τύποι HPV παράγουν τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.
Τα περισσότερα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από έναν ή δύο τύπους του HPV, τους τύπους 6 και 11. Τα κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν στο στόμα ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων – του αιδοίου, του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας, του ορθού, του πρωκτού, του πέους ή του οσχέου. Μεταδίδονται από άτομο σε άτομο με δερματική επαφή, συνήθως κατά τη διάρκεια του σεξ.

Τρόποι Μετάδοσης
Ο ιός HPV εισέρχεται στο σώμα μέσω τριβής ή μικροτραυματισμών στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Ο ιός μεταφέρεται κυρίως από δερματική επαφή.
Οι λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων, τα κονδυλώματα, μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής, του πρωκτικού σεξ και άλλη δερματική επαφή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Ορισμένες λοιμώξεις από HPV, που οδηγούν σε βλάβες στοματικές ή του ανώτερου αναπνευστικού, προκαλούνται μέσω στοματικού σεξ.
Οι τρόποι μετάδοσης των κονδυλωμάτων είναι μέσω της επαφής με μολυσμένο δέρμα των γεννητικών οργάνων ή των βλεννογόνων. Ο HPV μολύνει το δέρμα που συνήθως δεν καλύπτεται από προφυλακτικό, οπότε η χρήση προφυλακτικού δεν προστατεύει πλήρως κάποιον από τον ιό.
Επίσης, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό HPV και μπορεί να μην έχουν συμπτώματα, οπότε οι σεξουαλικοί σύντροφοι μπορεί να μην έχουν γνώση ότι έχουν προσβληθεί ή μεταδίδουν τον ιό. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι στα «προκαταρτικά» δε γίνεται χρήση προφυλακτικού , μειώνει την αποτελεσματικότητα του.

Κλινική Εικόνα
Τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων είναι μαλακά ανάγλυφα εξογκώματα με το χρώμα της σάρκας. Συχνά αναπτύσσονται σε περισσότερα από ένα σημεία και μπορεί να συγκεντρώνονται σε μεγάλες μάζες. Τα κονδυλώματα είναι συνήθως ανώδυνα, αλλά μπορεί να φέρουν κνησμό.
Μπορείτε να δείτε ή να αισθανθείτε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων στον κόλπο, στο αιδοίο, στο τράχηλο, στο πέος, στον πρωκτό ή στην ουρήθρα. Επίσης, είναι δυνατό – αλλά μάλλον απίθανο – να εμφανιστούν στο στόμα, στα χείλη, στη γλώσσα και στον ουρανίσκο ή στο λαιμό.
Τα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως 6 εβδομάδες έως 6 μήνες μετά τη μόλυνση, αλλά μπορεί και περισσότερο.
Συχνά μεγαλώνουν πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου είναι εξασθενημένο από:
• Χημειοθεραπεία
• Διαβήτη
• HIV / AIDS
• Νόσος του Hodgkin
• Λήψη φαρμάκων κατά της απόρριψης μετά από μεταμόσχευση οργάνου

Διάγνωση
Εάν τα κονδυλώματα δεν είναι ορατά, μπορεί να χρειαστεί μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις:
Τεστ οξικού οξέος. Ο γιατρός εφαρμόζει ειδικό υγρό που μετατρέπει τις περιοχές των γεννητικών με λοίμωξη HPV λευκές. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό επίπεδων αλλοιώσεων που είναι δύσκολες να εντοπιστούν με απλό οπτικό έλεγχο.
Pap test. Ο γιατρός συλλέγει ένα δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο ή τον κόλπο τα οποία αποστέλλονται για εργαστηριακή ανάλυση. Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να αποκαλύψει ανωμαλίες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.
HPV DNA Ταυτοποίηση με PCR. Αυτή η εξέταση μπορεί να αναγνωρίσει το DNA των ποικιλιών υψηλού κινδύνου HPV που έχουν συνδεθεί με καρκίνους των γεννητικών οργάνων. Η εξέταση διεξάγεται σε ένα δείγμα κυττάρων που λαμβάνονται από τον τράχηλο. Συνιστάται για τις γυναίκες 30 ετών και άνω, εκτός από το τεστ Παπανικολάου. Επίσης ίδια εξέταση μπορεί να γίνει με λήψη αίματος ή έλεγχο της δερματικής βλάβης που αφαιρείται.