Μέλασμα (Χλόασμα)

Επιδημιολογία

Παρατηρείται στο 75% των εγκύων γυναικών. Προδιαθεσιακοί παράγοντες αποτελούν:

  • Το σκούρο χρώμα δέρματος
  • Η χρήση αντισυλληπτικών
  • Η ορμονοθεραπεία

Το μέλασμα παραμένει συνήθως 1 έτος μετά τον τοκετό. Σε ένα 10% των περιπτώσεων είναι μόνιμο, ενώ σε ένα άλλο 30% μπορεί να παραμείνει για 10 χρόνια.

Κλινική Εικόνα

Το μέλασμα χαρακτηρίζεται από καστανόχροες κηλίδες ή πλάκες που εμφανίζονται συνήθως στο 2ο ήμισυ της εγκυμοσύνης. Η μελάγχρωση μπορεί να είναι διάχυτη και γενικευμένη. Οι μελαγχρωματικές πλάκες είναι κατανεμημένες κυρίως στο κέντρο του προσώπου, στις παρειές ή στη γνάθο.

Υπάρχουν 3 κλινικές μορφές μελάσματος με βάση την εντόπιση:

  1. Του κεντρικού προσώπου εντοπίζεται στις παρειές, στο μέτωπο, στο άνω χείλος, στη μύτη και στο πηγούνι στο 63% των περιπτώσεων.
  2. Των ζυγωματικών εντοπίζεται στις παρειές και στη μύτη στο 21% των περιπτώσεων.
  3. Της κάτω γνάθου εντοπίζεται στην κάτω γνάθο στο 16% των περιπτώσεων.

Θεραπεία

Η πρόληψη εμφάνισης του μελάσματος στην κύηση δεν είναι εύκολη. Η χρήση αντηλιακών φίλτρων συνιστάται ενίοτε, χωρίς όμως το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Παρόλ’ αυτά συνίσταται να αποφεύγεται η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Η θεραπεία δεν επιφέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα όσο υπάρχουν υψηλά επίπεδα ορμονών. Κατά τη διάρκεια της κύησης δεν ενδείκνυται λευκαντική θεραπευτική αγωγή. Συνιστάται η αποφυγή τραυματισμών, έντονης τριβής και δερματικών φλεγμονών. Η χρήση καλλυντικών πρέπει να γίνεται με φειδώ.