Μέλασμα (Πανάδες)

Ως Πανάδες ή Μέλασμα ορίζουμε τις δερματικές βλάβες, καφέ χρώματος, μεγέθους μεγαλύτερου από τις κηλίδες και σχήματος ασαφώς περιγεγραμμένου. Η εμφάνιση τους γίνεται αιφνίδια μετά από κάποια ορμονική διαταραχή, λήψη ή τοπική εφαρμογή φαρμάκων που αυξάνουν την φωτοευαισθησία δέρματος καθώς και κατά την εγκυμοσύνη. Το πρόβλημα γίνεται έντονα ορατό με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το φθινόπωρο/χειμώνα υποστρέφουν ή εξαφανίζονται πλήρως. Η κύρια εντόπισή τους είναι το πρόσωπο, συνήθως μέτωπο, άνω χείλος, παρειές.
Με τον όρο Κηλίδες αποκαλούμε καλοήθεις χρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος, ανοιχτόχρωμες ή σκούρες, που εμφανίζονται σταδιακά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και είναι συνήθως αποτέλεσμα φυσιολογικής ή πρόωρης γήρανσης του δέρματος που οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής και κυρίως στη χρόνια έκθεση στον ήλιο. Εμφανίζονται σε περιοχές όπως το πρόσωπο, τα χέρια, το ντεκολτέ και παρουσιάζουν την τάση για πολλαπλασιασμό και αύξηση του μεγέθους τους, που αρχικά δεν ξεπερνά τα 2-3 εκατοστά.

Θεραπεία
Ανάλογα με τον τύπο τους, οι Πανάδες-Κηλίδες μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με:
• Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο
Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους
Χημικό Peeling CO2 Laser
• Εφαρμογή τοπικών σκευασμάτων λευκαντικών ουσιών όπως η υδροκινόνη, vitamin C, κορτιζόνη και αζελαϊκό οξύ.
Σημαντική παράμετρος για την αποφυγή υποτροπών μετά από μία επιτυχημένη θεραπεία είναι η αποφυγή της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο και η χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.