Μολυσματική Τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος αποτελεί καλοήθη ιογενή λοίμωξη και εμφανίζεται στο δέρμα με χαρακτηριστικές δερματικές βλάβες. Αίτιο της λοίμωξης είναι ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου. Ο χρόνος επώασης του ιού είναι 2-7 εβδομάδες. Η λοίμωξη παρουσιάζεται σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Στα παιδιά η μετάδοση μπορεί να συμβεί κατά τη δραστηριότητα σε κολυμβητήρια ή γυμναστήρια, ενώ στην περίπτωση των ενηλίκων η μετάδοση μπορεί να συμβεί με την σεξουαλική επαφή. Κατά ανάλογο τρόπο οι δερματικές βλάβες στα παιδιά μπορεί να εντοπίζονται στο πρόσωπο και τον κορμό ενώ στους ενήλικες εμφανίζονται συχνότερα στο εφήβαιο, στην γεννητική ή την περιπρωκτική περιοχή.

Κλινική Εικόνα
Οι βλάβες που προκαλεί ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου, αποτελούνται από μικρές ομφαλωτές βλατίδες στο χρώμα του δέρματος, είναι συνήθως μικρού μεγέθους – διαμέτρου 2-5 mm (σπάνια έως 1 cm στην περίπτωση παλαιότερων βλαβών που δεν έχουν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά). Οι βλατίδες είναι αποστρογγυλεμένες και περιέχουν στο κέντρο βύσμα – σωμάτιο της τερμίνθου.

Θεραπεία
Παρόλο που η λοίμωξη δεν είναι επικίνδυνη, η αντιμετώπισή της συμβάλει στη μείωση της μετάδοσης – μολυσματικότητας και του αυτοενοφθαλμισμού του ιού. Οι θεραπευτικές μέθοδοι περιλαμβάνουν:
• εφαρμογή διαφόρων τοπικών φαρμάκων (ιμικουϊμόδη, τρετινοῒνη, τριχλωροξικό οξύ, γαλακτικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, διάλυμα υδροξειδίου του καλίου κ.α.),
• σύνθλιψη και αφαίρεση των βλαβών με λαβίδα,
• κρυοθεραπεία,
• διαθερμοπηξία,
• θεραπεία με laser
Συχνά, απαιτείται επανάληψη της θεραπείας λόγω της επανεμφάνισης των δερματικών αλλοιώσεων ή / και της εμφάνισης νέων αλλοιώσεων εξαιτίας του πολλαπλασιασμού του ιού. Έτσι μετά από την θεραπευτική αντιμετώπιση των δερματικών αλλοιώσεων συνιστάται η τακτική δερματική παρακολούθηση για την αποφυγή υποτροπών και την οριστική εκρίζωση του ιού.