Εκ Γενετής Σημάδια
Τα νεογέννητα έχουν συχνά προσωρινά σπυράκια ή κηλίδες, που σύντομα εξαφανίζονται καθώς προσαρμόζονται στη ζωή έξω από τη μήτρα. Είναι...
Η τριχόπτωση , ή αλωπεκία, δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα για τους ενήλικες. Αν το παιδί σας έχει αραίωση των μαλλιών ή διακριτά φαλακρά σημεία, η απώλεια των μαλλιών μπορεί να είναι σημαντική. Τα καλά νέα είναι ότι, με τη σωστή διάγνωση, οι περισσότερες περιπτώσεις αλωπεκίας μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.
Ιατρικές αιτίες αλωπεκίας σε παιδιά
Για παιδιά που πάσχουν από τριχόπτωση, μία από τις ακόλουθες συνθήκες είναι η αιτία. Ο παιδοδερματολόγος θα πρέπει να είναι σε θέση να διαγνώσει αυτές τις συνθήκες και να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Δερματοφυτία τριχωτού της κεφαλής
Κοινώς γνωστή ως τριχοφυτία του τριχωτού της κεφαλής, είναι μια μυκητιασική λοίμωξη συχνή σε παιδιά.
Μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους, αλλά συχνότερα εμφανίζεται ως φολιδωτό μπάλωμα στο κεφάλι. Τα μπαλώματα είναι συνήθως στρογγυλά ή οβάλ. Οι τρίχες μπορεί να κοπούν στην επιφάνεια του δέρματος και να μοιάζουν με μαύρες κουκκίδες στο τριχωτό της κεφαλής.
Εάν ο γιατρός υποψιάζεται δερματοφυτία με μικροσκοπική εξέταση μπορεί να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει λήψη από του στόματος αντιμυκητιασικό. Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα αντιμυκητιακό σαμπουάν, όπως θειούχο σελήνιο ή κετοκοναζόλη για να μειωθεί η αποβολή του μύκητα.
Επειδή η ασθένεια είναι μεταδοτική, το παιδί θα πρέπει να είναι προσεκτικό και να μην μοιράζεται αντικείμενα που αγγίζουν το κεφάλι, όπως καπέλα, βούρτσες κτλ.
Γυροειδής αλωπεκία
Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια μη μεταδοτική ασθένεια και θεωρείται τοπική αυτοάνοση διαταραχή. Προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα τριχοθυλάκια.
Εμφανίζεται ξαφνικά με στρογγυλά ή οβάλ μπαλώματα. Τα μπαλώματα είναι λεία ή ομαλά, χωρίς ξηρότητα ή σπασμένες τρίχες. Περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών έχουν επίσης σκασίματα και αυλακώσεις στα νύχια.
Ενώ δεν υπάρχει καμία πλήρως αποτελεσματική θεραπεία για τη γυροειδή αλωπεκία, η τοπική θεραπεία μπορεί να κρατήσει υπό έλεγχο την ασθένεια και να οδηγήσει σε επανέκφυση , χωρίς όμως να προλαβαίνει τις υποτροπές ή την επέκταση σε άλλα σημεία.
Πολλοί βλέπουν αναγέννηση των μαλλιών τους μέσα σε ένα χρόνο, αν και η επανανάπτυξη είναι απρόβλεπτη και αρκετοί θα χάσουν και πάλι τα μαλλιά τους.
Περίπου στο 5% των παιδιών η νόσος εξελίσσεται σε ολική αλωπεκία – απώλεια όλων των τριχών στο τριχωτό της κεφαλής. Μερικοί από αυτούς θα αναπτύξουν καθολική αλωπεκία – μια συνολική απώλεια των τριχών του σώματος.
Στα νεαρότερα παιδιά, η θεραπεία που συνίσταται κυρίως είναι ισχυρές αλοιφές ή κρέμες κορτικοστεροειδών που εφαρμόζονται στις πάσχουσες περιοχές. Οι έφηβοι, λόγω ψυχολογίας, μπορούν να ανεχθούν ενέσεις στεροειδών στο τριχωτό της κεφαλής ώστε να αναπτυχθεί τριχοφυΐα.
Η μινοξιδίλη χρησιμοποιείται συχνά συνδυαστικά με τοπική θεραπεία με στεροειδή. Η ανθραλίνης που εφαρμόζεται στο δέρμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια ξεπλένεται μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν.
Η ανάπτυξη τριχοφυΐας μπορεί να επανέλθει σε 8-12 εβδομάδες. Άλλη μέθοδος που μπορεί να φέρει ανάπτυξη τριχοφυΐας είναι η μεσοθεραπεία , πρόκειται για έγχυση φαρμακευτικού μείγματος φαρμάκων , διαφόρων βιταμινών και αμινοξέων στο σημείο της βλάβης.