Τριχόπτωση

Οι άνθρωποι έχουν μεταξύ 100.000 και 150.000 τρίχες στο κεφάλι τους. Ο αριθμός των τριχών που κανονικά χάνονται σε μια ημέρα ποικίλλει, αλλά κατά μέσο όρο είναι 100. Προκειμένου να διατηρηθεί ένας φυσιολογικός όγκος θα πρέπει τα μαλλιά που χάνονται ημερησίως να αντικαθιστώνται με τον ίδιο ρυθμό. Τα πρώτα σημάδια της τριχόπτωσης είναι η απώλεια περισσότερων μαλλιών κατά το βούρτσισμα ή το λούσιμο.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένοι από τους πολλούς παράγοντες που προκαλούν τριχόπτωση:

Διαταραχές του τριχωτού της κεφαλής
Κληρονομική αραίωση ή φαλάκρα (που ονομάζεται επίσης ανδρογενετική αλωπεκία): Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία της τριχόπτωσης. Επηρεάζει άνδρες και γυναίκες.
Γυροειδής αλωπεκία: Ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για αυτοάνοση ασθένεια και στην περίπτωση αυτή, ο οργανισμός επιτίθεται στα μαλλιά του.
Ουλώδη αλωπεκία: Αυτή η σπάνια ασθένεια αναπτύσσεται σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους. Η ασθένεια καταστρέφει τους θύλακες των τριχών.

Ασθένειες
Υποκείμενη παθολογική κατάσταση: Η τριχόπτωση μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι μιας ασθένειας. Περίπου 30 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων θυρεοειδής και η αναιμία μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών.
Ασθένεια: Σημαντική απώλεια μαλλιών μπορεί να συμβεί μετά από μια ασθένεια. Μια σημαντική χειρουργική επέμβαση, υψηλό πυρετό, σοβαρή λοίμωξη ή ακόμα και η γρίπη.

Ορμόνες και Άγχος
Τοκετός: Μετά τον τοκετό μερικές γυναίκες έχουν αισθητή απώλεια μαλλιών λόγω των χαμηλών επιπέδων των οιστρογόνων.
Εμμηνόπαυση: Η τριχόπτωση είναι κοινό σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
Στρες: Ένα τραυματικό γεγονός, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή διαζύγιο, μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.

Δίαιτα και η κακή διατροφή
Απώλεια βάρους: Μερικοί άνθρωποι βλέπουν τριχόπτωση με την απώλεια περισσότερων από 8 κιλών.
Βιταμίνη Α: Η πάρα πολλή βιταμίνη Α μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.
Πρωτεΐνη: Όταν το σώμα δεν παίρνει αρκετή πρωτεΐνη.
Σίδηρος: Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.
Διατροφική διαταραχή: Όταν ένα άτομο έχει κάποια διατροφική διαταραχή, η απώλεια μαλλιών είναι κοινή. Η ανορεξία και η βουλιμία μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών.

Φάρμακα
Μερικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Αυτά περιλαμβάνουν:
• Αντιπηκτικά
• Υψηλής δόσης βιταμίνης Α
• Φάρμακα που θεραπεύουν αρθρίτιδα, κατάθλιψη, ουρική αρθρίτιδα, καρδιακά προβλήματα, και η υψηλή πίεση του αίματος
• Τα αντισυλληπτικά χάπια
• Τα αναβολικά στεροειδή, στεροειδή που λαμβάνονται για την ανάπτυξη των μυών και τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης

Λανθασμένο πλύσιμο, στέγνωμα, χτένισμα και προϊόντα καλλωπισμού
Οι ακόλουθες πρακτικές προκαλούν συχνά τα μαλλιά να σπάσουν:
• Πάρα πολύ λούσιμο, χτένισμα ή βούρτσισμα
• Το έντονο τρίψιμο με πετσέτα
• Το βούρτσισμα ή χτένισμα σε βρεγμένα μαλλιά
• Υπερβολική χρήση τεχνικών και προϊόντων όπως περμανάντ, βαφές, πιστολάκι, σίδερο ισιώματος, τζελ, λακ κτλ.

Θεραπεία
Όπως ακριβώς υπάρχουν πολλές αιτίες, υπάρχουν πολλές θεραπείες για την τριχόπτωση. Οι δερματολόγοι συνιστούν την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης άμεσα. Άμεσα σημαίνει προτού χαθούν πολλά μαλλιά. Η τριχόπτωση είναι πιο δύσκολο να θεραπευτεί όταν υπάρχει μεγάλη απώλεια μαλλιών.

Μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες θεραπείες μπορεί να είναι μέρος του σχεδίου θεραπείας σας.
Φαρμακευτική θεραπεία για τριχόπτωση: Φάρμακα όπως η ντουταστερίδη και η φιναστερίδη χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ανδρικής τριχόπτωσης. Έρχονται σε μορφή χαπιού και βοηθούν στην επιβράδυνση της τριχόπτωσης περίπου στο 88% των ανδρών. Επίσης βοηθούν στην επανεμφάνιση της τριχοφυΐας περίπου στο 66% των ανδρών. Η φιναστερίδη λειτουργεί παύοντας την δημιουργία της ανδρικής ορμόνης διυδροτεστοστερόνης.
Τοπικά εφαρμοζόμενα σκευάσματα – Μινοξιδίλη: Εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής. Σταματάει την αραίωση και τονώνει την ανάπτυξης των μαλλιών στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής. Οι δερματολόγοι συνδυάζουν τη μινοξιδίλη και με άλλη θεραπεία.
Θεραπεία για τριχόπτωση με αντι-ανδρογόνα: Η θεραπεία με αντι-ανδρογόνα αναφέρεται σε φάρμακα που λαμβάνονται από γυναίκες για να αντισταθμίσουν την επίδραση των αρσενικών σεξουαλικών ορμονών όπως η τεστοστερόνη στο δέρμα. Τα αντι-ανδρογόνα δεν είναι κατάλληλα για τη θεραπεία της ανδρικής τριχόπτωσης.
Σαμπουάν: Η χρήση τους βοηθάει στην αντιμετώπιση ταυτόχρονα άλλων δερματοπαθειών, όπως η σμηγματοροϊκή δερματίτιδα, που συχνά συνυπάρχει με την τριχόπτωση. Είναι επιβοηθητικές αγωγές και αγωγές συντήρησης.
PRP – platelet rich plasma: Η θεραπεία χρησιμοποιεί ειδικά κύτταρα που ονομάζονται αιμοπετάλια, η οποία μπορεί θεωρητικά να προκαλέσουν ανάπτυξη των τριχοθυλάκων με διέγερση των βλαστικών κυττάρων και άλλων κυττάρων στο μικροπεριβάλλον του θύλακα της τρίχας. Ο πρωταρχικός σκοπός της χρήσης PRP, στην αποκατάσταση των μαλλιών, είναι η τόνωση των ανενεργών ή πρόσφατα εμφυτευμένων τριχοθυλάκων σε ενεργή φάση ανάπτυξης καθώς και η ωρίμανση του χνουδιού. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο PRP.
Μεταμόσχευση μαλλιών (Μικρο – μεταμόσχευση) : Δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής που έχει καλή ανάπτυξη μαλλιών αφαιρείται και μεταμοσχεύεται σε περιοχές του τριχωτού της κεφαλής που απαιτείται. Επιλέγεται η κατάλληλη τεχνική ανάλογα με τη βαρύτητα της αλωπεκίας και την έκταση της δότριας περιοχής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η προσέγγιση του προβλήματος της τριχόπτωσης ανδρών και γυναικών γίνεται συνδυάζοντας διαφορετικές θεραπείες για τριχόπτωση με σκοπό την επιτάχυνση και τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος.