Χηλοειδή – Ουλές

Οι ουλές είναι ορατά σημάδια που μένουν στο δέρμα μετά από ένα τραυματισμό (έγκαυμα, χημικό, μηχανικό), καθώς ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί επούλωσης από τον οργανισμό, για τη διατήρηση της δομικής και λειτουργικής ακεραιότητας του ιστού που έχει υποστεί βλάβη. Η ατελής επούλωση μπορεί να οδηγήσει σε ουλές που δημιουργούν παραμόρφωση αφήνοντας ένα άσχημο αισθητικό αποτέλεσμα.
Οι υπερτροφικές ουλές είναι συνήθως ασυμπτωματικές, έχουν έντονο ερυθρό χρώμα, είναι υπεγερμένες, περιορίζονται στα όρια του τραύματος και εμφανίζονται λίγο καιρό μετά τον τραυματισμό. Συνήθως, βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου και το χρώμα τους γίνεται σταδιακά χλωμό.
Σε αντίθεση με τις υπερτροφικές ουλές, τα χηλοειδή αναπτύσσονται πέρα από τα όρια της αρχικής βλάβης και έχουν σαφώς μεγαλύτερο μέγεθος. Συνήθως, είναι επηρμένα, κόκκινα, παρουσιάζουν κνησμό και οφείλονται σε παθολογική υπερβολική σύνθεση κολλαγόνου και γλυκοζαμινογλυκάνης, με αποτέλεσμα την παραγωγή περίσσειας εξωκυττάριας ουσίας και την υπερπλασία του δέρματος στο σημείο του τραυματισμού.
Παράγοντες όπως το μέγεθος και το βάθος της πληγής, το πάχος και το χρώμα του δέρματος καθώς και η κατεύθυνση της ουλής σε σχέση με τις φυσικές γραμμές του δέρματος, επηρεάζουν τη διαδικασία της επούλωσής της και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα.

Θεραπεία
Η αντιμετώπιση των υπερτροφικών ουλών & χηλοειδών είναι μια μακροχρόνια και απαιτητική διαδικασία. Η αποτελεσματικότητα της κάθε θεραπείας μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, ενώ συχνά απαιτείται τακτική επανάληψη των συνεδριών για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται για την επιτυχή αντιμετώπιση των υπερτροφικών ουλών & χηλοειδών είναι οι ακόλουθες:
CO2 Fractional Laser: Οι παραμορφωμένες βλάβες αναδιαμορφώνονται χάρη στη δημιουργία νέου κολλαγόνου και ελαστίνης, βελτιώνοντας αισθητά την υφή και το χρώμα τους.
Dermapen : Η προηγμένη τεχνολογία micro-needling προωθεί την επούλωση χωρίς σχηματισμό ουλών και την εναπόθεση φυσικού πλέγματος κολλαγόνου με διαδικασία παρόμοια της θεραπείας με fractional laser, αλλά χωρίς τις παρενέργειες και τον μακρύ χρόνο αποκατάστασης. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για την ανάπλαση του δέρματος και για τη βελτίωση των ουλών της ακμής.
Χημικό Peeling : Απολέπιση των επιφανειακών στιβάδων της επιδερμίδας με στόχο την επιπέδωση των υπερτροφικών ορίων της ουλής και τη βελτίωση του χρώματος της.
Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους (microdermabrasion) : Στοχεύει στην απολέπιση και απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, λειαίνοντας την υφή και μειώνοντας το βάθος των ουλών ακμής.
Κρυοθεραπεία : Χρήση κρύου αζώτου με στόχο την αποδόμηση του υπερτροφικού ιστού μέσω της καταστροφής των κυττάρων.
Ενδοβλαβική έγχυση διαλειμάτων στεροειδών & άλλων ουσιών : Οι ενέσεις γίνονται μια φορά το μήνα και αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών, μειώνοντας τη μετεγχειρητική ουλοποίηση.
Εφαρμογή τοπικών στεροειδών σε συνδυασμό με τοπική περίδεση : Ανακούφιση από τα συμπτώματα έντονης φαγούρας και το αίσθημα τάσης στις περιοχές ήπιων υπερτροφικών ουλών και μικρών χηλοειδών.
Τοπική εφαρμογή τζελ ή φύλλων σιλικόνης σε συνδυασμό με τοπική περίδεση
Χειρουργική αφαίρεση χηλοειδούς : Συνήθως αποφεύγεται, καθώς το νέο τραύμα από την χειρουργική αφαίρεση μπορεί να οδηγήσει εκ νέου σε χηλοειδές ίσως και μεγαλύτερου μεγέθους. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις απαιτείται μερική αφαίρεση, ώστε να μειωθεί ο όγκος και να είναι πιο εύκολη στη συνέχεια η εφαρμογή μιας από τις ανωτέρω θεραπείες.